Templul agramaților

Este suficient ca oricare din indivizii ce se perindă la momentul actual pe scena politică să iasă-n public și să comită orice greșeală gramaticală, căci toată presa și „tot Internetul” va sări de șapte metri-n sus, blamând stadiul în care am ajuns. Și pe bună dreptate, căci este inadmisibil ca un român adult să aibă o asemenea ciorbă-n cap. Iar dacă ajunge să ocupe funcții în stat, chiar e grav, dar în egală măsură devine și un barometru al poporului care l-a pus (sau i-a permis) să ajungă acolo.

Da, greșelile gramaticale spun multe despre dezordinea mentală și nivelul efectiv de educație (nu mă refer la diplomele obținute prin învățământul autohton al ultimilor 15-20 de ani, care-s egale cu zero atunci când „dai piept cu viața”). Ce pretenții poți avea de la un om care comite astfel de greșeli, în mod repetat?
Parcă spunea Tăriceanu cândva că, dacă mai mulți oameni încalcă o lege, trebuie schimbată legea*. Probabil asta s-ar putea aplica și gramaticii limbii române, nu? Normal, vă zgârie pe creier să citiți fraza asta.
E, aici intervine partea ironică a situației sociale. Ipocrizia apare atunci când hoardele care sar la gâtul agramaților cu funcții înalte în Stat comit, la rândul lor, crunte erori de gramatică și exprimare.
După ce că mediul privat (nu numai, evident) e invadat de indivizi analfabeți funcțional (standardele fiind în prezent la un nivel coborât, din cauza lipsei de personal ce obligă firmele să angajeze ce se găsește-n piață - iar facultățile produc „genii atestate” pe bandă rulantă), care sunt incoerenți în exprimare, incapabili de-a depune un minim efort de-a se concentra pe un subiect și cu o plajă de atenție egală cu cea a unei veverițe bete, acum greșelile gramaticale în comunicările oficiale sunt acceptate. E-mail-urile pasate prin corporații sunt pline de „perle”. Iar mulți nu spun nimic pentru a-i corecta. Fie din dezinteres, fie din teamă, dar cred că mulți nici nu le conștientizează.
Câteva exemple concrete întâlnite de mine prin „lumea IT-ului”, în ultimii ani (căci treaba asta s-a acutizat de vreo 5-7 ani încoace):
Ce se întâmplă atunci când remarci greșelile astea și răspunzi, diplomat, cu o sugestie a corectării/revizuirii textelor (măcar!)? Devii boșorogul idiot care e prea atent la „d-ăstea neimportante”, că ești „hater”, că ai ceva personal cu cel ce-a greșit, că ai o zi proastă sau că ești prea strict și frustrat și că regulile astea sunt prea absurde.
Ba chiar am fost mustrat acum vreo trei ani, pentru că am îndrăznit să remarc o greșeală a unui coleg de firmă (era un mail către toți angajații, iar respectivul nu era șef sau șefuț).
Ce-i drept, poate că nici reacția mea la chestiile astea nu e chiar corectă, căci simt nevoia să dau „Reply to all”. Nu de alta, dar ca să fiu sigur că forma incorectă e reperată de toată lumea, ca să învățăm cu toții din asta. Dacă nu recunoaștem greșelile, nu învățăm din ele și nu ne perfecționăm (în general, nu doar în gramatică) iar eroarea devine normalitate.
Dar se umflă tărâța-n toți când li se prezintă pe Facebook că „uite ce greșeală a spus cutare”, de-și tocesc tastaturile. Noroc că li s-a zis că e greșit, căci ei nu se prindeau. Să fim serioși, când Gigel Știrbu (ăsta a fost ministru la Educație din partea PNL, prin 2013) a spus „sunt mândru de numele care mi l-au dat părinții mei”, câți s-au prins unde anume e greșeala?
Dar voi dați-i-nainte la a-i arăta pe alții cu degetul (sau „dejtu”?) în vreme ce-n capul vostru-i aceeași ciorbă stătută și bine mascată de statutul unui membru corporativ. Blamați prostia, dar pupați moaștele mediocrității, căci nici măcar la nivelul acelei relicve nu ajungeți.
Chiar, dacă tot se declară poporul ăsta ca fiind creștin până-n măduva oaselor, hai să transformăm Catedrala Mântuirii într-un templu al agramaților. În afară de denumire, nu cred că se va sesiza diferența. Și-așa, toți politrucii ăștia sunt donatori de onoare pe acolo (evident că nu din banii lor) și probabil se visează pictați pe pereți, iar instituția BOR n-are nicio treabă cu credința și credincioșii pe seama cărora își clădește afacerile și-și satisface megalomania.
Îl plătim și pe Dan Puric ca să laude spiritul românesc și să condamne standardele, „Gramatica practică limbii române” a Ștefaniei Popescu va lua locul Bibliei Sataniste iar duminica îi chemăm pe cei din Parlament ca să ne predice despre cum noi suntem români adevărați și regulile astea impuse ne ciuntesc identitatea de cimpazei pomanagii și cleptomani. Sau ne ascultăm între noi, căci nu e nicio diferență. Ăștia ne reprezintă, nu? Hai, că se leagă!
P.S.: Cred că trebuie să citesc din stoici, sau Ecleziastul. Nu de alta, dar mi-aș da seama că treburile astea nu se întâmplă de azi, de ieri, iar „zbuciumul” de față nu-și are rostul.
Vreau să fie clar faptul că nu am nimic cu mediul privat și nu sunt „anticorporativ” (cred că este nevoie să menționez asta, luând în calcul contextul socio-politic de la momentul scrierii acestui text). Întotdeauna fac referire la indivizi, tipare comportamentale, ticuri și alte lucruri pe care apuc să le observ în jurul meu. Știți voi, precum gigelul ăla burtos ce sparge semințe în timp ce se verifică la șliț și râde de ăilalți cu condescendență.
Totodată, a nu se înțelege că un om needucat este neapărat un om prost! Este o diferență mare între termenii ăștia. Un om privat de educație (cum se întâmplă prin comunitățile izolate de pe la noi) nu devine automat un prost care nu știe de capul lui. Asta-i altă discuție.
*) - https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/dezbatere-tariceanu-severin-stanoiu-cand-prea-multi-incalca-legea-schimbi-legea-582310