dragoș iorgulescu

Home · Posts · Homelab · Docs & Tutorials · Sounds · CV · Contact


Acvaristică elementară pentru habarniști fără timp

By Dragoș

image

Acvariile sunt frumoase și relaxante. Nu de puține ori m-am holbat semi-hipnotizat la câte un acvariu expus într-un magazin ori pe la vreo firmă oarecare. Gândul de-a avea unul mi se părea copleșitor, considerând că e multă bătaie de cap cu întreținerea lui, plus riscuri (că așa-i când ești un schizoid un pic anxios: tinzi să „dai înapoi” pentru că….se găsesc motive).

Vede copchilu’ ăl mare pești și acvarii pe la Animax (un magazin cu și pentru animale - nu fac reclamă, pur și simplu sunt cei mai apropiați de domiciliu) și întreabă dacă putem avea și noi. După ce ne lămurim că în prezent există „kit-uri” pentru habarniști care n-au spațiu, timp ori bani să-și construiască un Kayukan Aquarium în miniatură, am zis să facem o încercare. Și ne-a plăcut. Ba cel mai interesant este că-i place motanului, care-l găsește de-a dreptul terapeutic zile la rând.

Iar pentru că am avut o surpriză plăcută, m-am gândit să împărtășesc informațiile și cu alții care, probabil din aceleași rețineri ca mine, ezită să facă un pas în direcția asta.

CUPRINS

Tipul de acvariu

Asta a fost prima surpriză: nu ai nevoie de un acvariu mare! Am luat un „aproape cub”, adică un paralelipiped dreptunghic cu lățime de 20 cm și lungime de 25 (volum „pă hârtie” de 10L). Setul respectiv e gândit pentru copii în principiu (sau pentru copilul din tine), incluzând un săculeț cu nisip (pe care-l așterni pe fundul acvariului), o plantă artificială și o figurină cu un pirat haios.

Apoi, peștele vizat era un Betta Half-Moon, un pește frumos colorat în mov, cu „rochiță”, ce nu are nevoie de filtru sau oxigenare în acvariu, fiind genul de peștișor ce își ia singur oxigenul de la suprafața apei. Apa se schimbă parțial cam o dată la 4 zile (mai multe despre asta mai jos). Ce poate fi mai ușor?

Am ajuns acasă și, plini de entuziasm, am pregătit toate cele și ne-am holbat fascinați la peștișorul mov.

Accesorii

După cam 3 zile m-am gândit că ar fi frumos să mai bag 2-3 pești în acvariu, ca să vedem mai multă activitate. Cum nu poți pune doi Betta în același teritoriu (deoarece se omoară rapid între ei), am zis c-om găsi altceva. Doar că pentru asta ne trebuia un filtru, adică o chestie submersibilă ce se bagă în acvariu, având rolul de a filtra și oxigena apa. Costă undeva pe la 30 de lei iar montarea se face simplu: are 3 ventuze cu care se fixează pe peretele acvariului, un țâmburuș cu un moț pe-o parte și un furtun (mai există și alte accesorii, dar pentru un acvariu mic nu au fost utile). Furtunul acela transparent trebuie să stea în afara acvariului (să atârne), lucru pe care nu l-am intuit. Pe acolo intră aerul ce va fi amestecat cu apa.

Totodată, filtrul are puterea reglabilă, așa că l-am pus pe treapta minimă luând în calcul dimensiunile reduse ale acvariului.

Amplasarea și asamblarea sunt mai evidente în imaginea asta:

image

Așadar, lista de accesorii:

Filtrul are nevoie de o priză normală de 220V. Planta ornamentală are atât rol estetic, cât și unul funcțional, fiind amplasată un pic în fața jetului scos de filtru, pentru atenuarea puterii acestuia (fără acest mic aranjament, peștișorii cei mici erau învârtiți ca-n mașina de spălat).

Normal, puteți folosi și alte accesorii pentru decorare, cu condiția de-a nu aglomera spațiul (cum am făcut eu inițial, din prea mult entuziasm, mirându-mă de ce peștii stau spășiți într-un colț).

Peștii

Avem așa:

Nu știu ce să zic mai mult în afara faptului că-s faini și chiar haioși.

Mâncarea

Granule. Am luat de două feluri și alternez. Ideea e să li se pună câte-un pic o dată sau de două ori pe zi. Cât înseamnă un pic? Asta m-am întrebat și eu până am observat că e mai eficient să presar mâncarea folosind coada unei lingurițe sau vârful unui cuțit. Conform celor de la magazin, li se dă până cand încep să-și piardă interesul și nu sar ca disperații pe mâncare.

Atenție, căci mai ales Betta poate mânca în neștire atât cât i se dă, fapt ce i se va dovedi fatal. Dar, regula de aur e coada de linguriță. Nu veți da greș.

Atât Betta cât și ceilalți rezistă lejer 2 zile fără mâncare.

Întreținere

image

Având filtru, apa se schimbă parțial cam la 10 zile, sau o dată pe săptămână dacă se dorește. Nu se scoate toată apa, ci cam 2-3 litri din volumul de aproximativ 8-9 umpluți efectiv din cei 10L ai acvariului nostru. Vă puteți folosi de o cană gradată de 500ml și scoateți 4-5 căni pline (cu grijă, să nu scoateți și peștii).

Înainte să faceți operațiunea, puneți apă de la robinet într-un bidon/butoiaș/pet de 4-5 litri și picurați în ea 10-14 stropi de soluție Aquatan. Da, apa de la robinet este cea mai bună pentru pești (scrie chiar și pe sticla de Aquatan), iar soluția aceasta va regla aciditatea ei (pH-ul) și va „calma” reziduurile de clor.

După cam o oră:

Și cam asta e.

Când plecați în concediu, asigurați-vă că faceți această operațiune chiar înainte de ziua plecării. Evident, presupun aici că aveți pe cineva care poate trece să mai dea de mâncare peștilor o dată pe zi sau, cel mult o dată la 2 zile. Nu este o problemă dacă nu schimbă nimeni apa chiar și mai mult de 12 zile, importantă fiind mâncarea. Vă ocupați voi de apă la întoarcere.

Costuri

Luând în calcul rezultatul final și bucuria adusă atât celor mici cât și nouă (căci este cu adevărat relaxant și interesant de urmărit - dacă ai măcar un pic de timp), zic eu că nu-i cheltuială prea mare.

O plantă mică de decor este cam 15 RON, dar aici depinde de ce (și dacă) vrea fiecare să pună pe acolo. Mâncarea e și aia pe la 10-15 RON plicul (parcă), sau oricum mai ieftină decât un pachet de țigări sau o sticlă de vin (băubil, nu Babanu’) de la raft.

Așadar, cu 230-250 RON îți poți face un acvariu mic de acest gen. Sunt convins că există variații și alte prețuri, la fel cum există și alte moduri mai inteligente de-a pregăti toate cele.

Dar eu sunt habarnist, cu constrângeri de spațiu și timp, iar soluția asta ne-a făcut ambianța mai plăcută.

Previous
Mania culesului florilor
Valid CSS! Valid HTML 4.01!